ΑρχικήΔΙΑΥΓΕΙΑ FAQ Ερωτήσεις / ΑπαντήσειςΑμφιβληστροειδής

Αμφιβληστροειδής

Τι είναι ο αμφιβληστροειδής;

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι μία πολύ λεπτή ημιδιαφανής μεμβράνη στην εσωτερική επιφάνεια του ματιού όπου επιτυγχάνεται η πρώτη φάση της λειτουργίας της όρασης. Πιο συγκεκριμένα, ο αμφιβληστροειδής είναι ο νευρικός ιστός στον οποίο πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες χημικές διεργασίες και επεξεργασίες για τον σχηματισμό των εικόνων που λαμβάνουμε από τον εξωτερικό κόσμο. Ως εκ τούτου, ο αμφιβληστροειδής είναι εξαιρετικά απαραίτητος για την όρασή μας και χωρίς τη σωστή λειτουργία του δεν μπορούμε να δούμε.

Υπάρχουν διάφορες σοβαρές παθήσεις του αμφιβληστροειδή, από τις οποίες συνηθέστερες θεωρούνται η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
 

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Ο διαβήτης αποτελεί μια μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από την αύξηση της συγκέντρωσης σακχάρου στο αίμα και τη διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης και που οφείλεται είτε σε έλλειψη είτε σε μειωμένη αποτελεσματικότητα της ενδογενούς ινσουλίνης. Αυτοί που πάσχουν από διαβήτη για πολλά χρόνια (πάνω από 10) έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μία πάθηση που εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου αλλοιώνοντας τον αμφιβληστροειδή και, κυρίως, την ωχρά κηλίδα και η οποία θεωρείται μία από τις κυριότερες και σοβαρότερες αιτίες τύφλωσης. Παράγοντες που ενδέχεται να επιδράσουν αρνητικά στην εξέλιξη της νόσου είναι η εγκυμοσύνη, η συστηματική υπέρταση, οι παθήσεις των νεφρών και η αναιμία.

Η θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, αν αυτή βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα, είναι η καλή ρύθμιση του σακχάρου σε 24ωρη βάση. Αν πάλι η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσουμε την εξέλιξή της είναι η φωτοπηξία με Laser. Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη πως οι πάσχοντες από διαβήτη συνιστάται να προβαίνουν σε πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
 

Τι είναι η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Ειδικότερα στα μάτια δε, μπορεί να δημιουργήσει τη λεγόμενη υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, δηλαδή αλλοιώσεις στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της συστηματικής υπέρτασης, οι αρτηρίες του αμφιβληστροειδούς στενεύουν ενώ η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια χαρακτηρίζεται επίσης από αρτηριοσκλήρυνση, διαρροή και σύσπαση των αγγείων. H σοβαρότητα των αλλοιώσεων που επιφέρει η συγκεκριμένη πάθηση στα αγγεία του αμφιβληστροειδή εξαρτάται άμεσα από τη χρονική διάρκεια της αρτηριακής υπέρτασης καθώς επίσης και από το ύψος της διαστολικής πίεσης του ατόμου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, κρίνεται απαραίτητο κάθε ασθενής με υποψία υψηλής διαστολικής πίεσης και αρτηριακής υπέρτασης, να προβαίνει σε πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και να παρακολουθεί τακτικά την πίεσή του ώστε να προλάβει τις σοβαρότατες επιπλοκές της συγκεκριμένης ασθένειας όπως την αποφρακτική νόσο, την οπτική νευροπάθεια, το οίδημα στο οπτικό νεύρο ή ακόμη και την τύφλωση.
 

Τι είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς;

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μία πολύ σοβαρή πάθηση η οποία αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως και δε θεραπευτεί άμεσα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης ή ακόμα και στην τύφλωση.
Σε αρχικό στάδιο η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι τοπική, όμως χωρίς την κατάλληλη θεραπεία υπάρχει κίνδυνος να αποκολληθεί ολόκληρος ο αμφιβληστροειδής.

Πιο επιρρεπή στην εν λόγω πάθηση θεωρούνται τα άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ αυξημένο κίνδυνο για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αντιμετωπίζουν τα άτομα με υψηλή μυωπία (άνω των 7 βαθμών), όσοι έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη (ιδιαίτερα οι μύωπες), εκείνοι που έχουν υποστεί κάποιον τραυματισμό στο μάτι και οι πάσχοντες από προχωρημένη μορφή διαβητικής αμφιβληστροειδοπαθειας και νεοαγγείωση

Υπάρχουν 3 μορφές αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, η ρηγματογενής, η εξιδρωματική και η ελκτική αποκόλληση. Συμπτώματα της πάθησης είναι:

  • Η εμφάνιση λάμψεων στο οπτικό πεδίο (Φωτοψία).
  • Τα μαύρα κινούμενα στίγματα (μυγάκια) ή σχήματα με τη μορφή ιστού αράχνης.
  • Η διαταραχή του οπτικού πεδίου, σαν να υπάρχει μία μαύρη κουρτίνα (σκιά) η οποία ξεκινά από κάποιο ημιμόριο του οπτικού πεδίου και φτάνει πολλές φορές μέχρι την κεντρική όραση.
  • Η αντίληψη των ευθείων γραμμών ως τεθλασμένων.
  • Η απώλεια της κεντρικής όρασης.

Αν λοιπόν αντιληφθείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας.

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς αντιμετωπίζεται με διάφορες χειρουργικές μεθόδους. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πάθηση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί αν κάποιος την αμελήσει, η τύφλωση είναι ζήτημα ημερών.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από άτομα που ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες, την άρση βαρών ή που είναι αναγκασμένα να σηκώνουν συχνά μεγάλα βάρη στην εργασία τους, γιατί στις ομάδες αυτές υπάρχει υψηλός κίνδυνος αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.