Τι είναι η αμβλυωπία και πότε εμφανίζεται;
Η αμβλυωπία (ή αλλιώς «τεμπέλικο μάτι») είναι μία συχνή δυσλειτουργία κατά την οποία η όραση στο ένα μάτι είναι μειωμένη και η χρήση γυαλιών οράσεως δεν βελτιώνει την οπτική οξύτητα. Μπορεί να εμφανιστεί μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών, οπότε και ωριμάζει η ανάπτυξη της λειτουργίας του οπτικού συστήματος. Μάλιστα, η διάγνωση της συγκεκριμένης πάθησης πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό νωρίτερα και σε κάθε περίπτωση πριν από την ηλικία των 6 ετών, γιατί σε μεγαλύτερη ηλικία η θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική.
Τα κύρια αίτια εμφάνισης αμβλυωπίας είναι ο στραβισμός, η μεγάλη υπερμετρωπία ή μυωπία στο ένα μάτι (ανισομετρωπία) αλλά και καταστάσεις που εμποδίζουν το φως να φτάσει στο οπίσθιο μέρος του ματιού, όπως δηλαδή ισχύει σε περιπτώσεις συγγενούς καταρράκτη, συγγενούς βλεφαρόπτωσης, συγγενών παθήσεων του βυθού κτλ.
Αξίζει να τονίσουμε ακόμη ότι η αμβλυωπία και οι κύριες αιτίες της τείνουν να είναι κληρονομικές αλλά και ότι πρόκειται για μια δυσλειτουργία που πολλές φορές δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή, μιας και το παιδί που πάσχει από αυτή μπορεί να βλέπει καθαρά από το ένα μάτι, κάνοντας όλες τις καθημερινές δραστηριότητές του και χωρίς να καταλαβαίνει πως δεν βλέπει από το άλλο. Για τον λόγο αυτό, απαιτούνται οφθαλμολογικές εξετάσεις στα νεογέννητα, στα βρέφη και στα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μη αναστρέψιμης βλάβης στην όρασή τους.
Πώς αντιμετωπίζεται η αμβλυωπία;
Η αμβλυωπία θεραπεύεται με το κλείσιμο του καλού, υγιούς ματιού με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση του «τεμπέλικου» οφθαλμού, της οπτικής νευρικής οδού και, τελικά, της όρασης, μέσα από τη λειτουργία του αλλά και την πραγματοποίηση ειδικών ασκήσεων. Προφανώς, οι ώρες που το «καλό» μάτι θα πρέπει να παραμένει κλειστό ημερησίως διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση και τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Σημαντικό εδώ είναι να υπάρχει υπομονή και επιμονή όχι μόνο από την πλευρά του γιατρού και των παιδιών αλλά και από τους ίδιους τους γονείς και το περιβάλλον των παιδιών, για την αντιμετώπισητης πάθησης.