ΑρχικήΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΡΑΣΗΣ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΡΑΣΗΣ

Τι είναι χαμηλή όραση;

Κάποιος έχει χαμηλή όραση όταν η απώλεια της όρασης του δεν μπορεί να διορθωθεί με συμβατικά γυαλιά, φακούς επαφής, φάρμακα ή επεμβάσεις.
Υπάρχουν ασθένειες που επηρεάζουν με διάφορους τρόπους αρνητικά την όραση.
Για παράδειγμα, οι ωχροπάθειες επηρεάζουν την κεντρική όραση, το γλαύκωμα την περιφερική όραση, ενώ ο καταρράκτης προκαλεί ένα γενικό θάμπωμα.

Σε πολλές περιπτώσεις λοιπόν, οι υφιστάμενες ιατρικές μέθοδοι θεραπείας είναι αρκετές για να αποκαταστήσουν την όραση. Ωστόσο, όταν οι ιατρικές επεμβάσεις δεν μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, η μεγάλη μείωση της όρασης επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα του ατόμου, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του ζωή, καθώς επίσης και την ψυχολογία του.
 

Η εξέταση

Πριν από την ειδική εξέταση για τα βοηθήματα χαμηλής όρασης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένας λεπτομερής οφθαλμολογικός έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός εστιάζει στην αξιολόγηση των οπτικών ικανοτήτων του ασθενούς σε καθημερινές δραστηριότητες αλλά και στη διερεύνηση των αναγκών του με συγκεκριμένες ενασχολήσεις όπως το διάβασμα, η παρακολούθηση τηλεόρασης, η χρήση υπολογιστή κλπ.

Κατόπιν, ο ειδικός για τη χαμηλή όραση προχωρά σε μια σειρά από εξειδικευμένες λειτουργικές εξετάσεις για την αξιολόγηση της «χρήσιμης όρασης» του ασθενούς. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των εξετάσεων θα αποκαλύψουν τις «λειτουργικές» διαταραχές της όρασης που έχει προκαλέσει η εκάστοτε πάθηση, βοηθώντας εν τέλει στην επιλογή των κατάλληλων βοηθημάτων.
 

Τα βοηθήματα χαμηλής όρασης

Είναι όργανα που εκμεταλλεύονται την πρόοδο της σύγχρονης τεχνολογίας και που έχουν ως σκοπό τους να απλοποιήσουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Πολύ συχνά δε, μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να ανακτήσει την αυτονομία του.
 

Ενδεικτικά βοηθήματα χαμηλής όρασης είναι:

  • Μεγεθυντικοί φακοί με ή χωρίς φωτισμό
  • Τηλεσκοπικά συστήματα
  • Πρισματικά γυαλιά ανάγνωσης
  • Ηλεκτρονικά βοηθήματα
  • Ειδικά μεγεθυντικά γυαλιά για το διάβασμα
  • Ειδικά φίλτρα για τη μείωση της φωτοφοβίας και την αύξηση της αντίθεσης