ΑρχικήBlogΈνας οδηγός για τις πιο συνηθισμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις

Ένας οδηγός για τις πιο συνηθισμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις

Τι είναι η τονομέτρηση; Τι είδους έλεγχος απαιτείται για τη χορήγηση γυαλιών οράσεως; Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το υπερηχογράφημα οφθαλμού; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πιο «δημοφιλείς» οφθαλμολογικές εξετάσεις στον μικρό, χρηστικό οδηγό που ακολουθεί...
 

Τονομέτρηση

Αφορά στον έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης (δηλαδή, της πίεσης που έχει το υδατοειδές υγρό που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού) και πραγματοποιείται μέσω της άσκησης μικρής πίεσης στον κερατοειδή με τη βοήθεια ενός ειδικού οργάνου, του τονόμετρου.
Υπάρχουν δύο είδη τονόμετρων: το τονόμετρο επιπέδωσης (ή αλλιώς τονόμετρο Goldmann), το οποίο ασκεί απευθείας πίεση πάνω στον κερατοειδή (για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη και η χορήγηση αναισθητικών σταγόνων στο μάτι του ασθενούς), αλλά και το τονόμετρο αέρα (το οποίο, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, «φυσά» μια σταθερή δέσμη αέρα στον κερατοειδή).



Να σημειώσουμε ότι η εξέταση αυτή είναι εντελώς ανώδυνη ενώ θεωρείται απολύτως απαραίτητη στη διάγνωση του γλαυκώματος.
 

Τοπογραφία κερατοειδούς

Σκοπός του τεστ αυτού είναι η μέτρηση της καμπυλότητας του κερατοειδούς, αποκαλύπτοντας ενδεχόμενες ασυμμετρίες στην επιφάνειά του, παθήσεις όπως ο κερατόκωνος ή την ύπαρξη ανώμαλου αστιγματισμού. Η τοπογραφία κερατοειδούς γίνεται πάντα πριν από την πραγματοποίηση κάποιας διαθλαστικής επέμβασης, πριν από μεταμόσχευση κερατοειδούς ή κατά τη διαδικασία μελέτης και εφαρμογής φακών επαφής.
 

Φλουοροαγγειογραφία

Με την εξέταση αυτή, ο οφθαλμίατρος παρατηρεί και καταγράφει τον τρόπο που κυκλοφορεί το αίμα στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, για να διαγνώσει καταστάσεις και παθήσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Για την πραγματοποίηση της εξέτασης αυτής, ο γιατρός χορηγεί στον ασθενή ενδοφλέβια μια ειδική χρωστική ουσία, προκειμένου αυτή να φτάσει στα αγγεία στο εσωτερικό του ματιού. Αφού η χρωστική βρεθεί στην επιθυμητή θέση, ο οφθαλμίατρος, χρησιμοποιώντας ψηφιακή κάμερα με ειδικά φίλτρα που τονίζουν το χρώμα της ουσίας, φωτογραφίζει το μάτι.
Σκοπός όλης αυτής της διαδικασίας είναι να διαπιστωθούν πιθανά προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, οιδήματα, αιμορραγίες καθώς επίσης και η ανάπτυξη νέων, παθολογικών αιμοφόρων αγγείων.
 

Βυθοσκόπηση

Πραγματοποιείται κατόπιν ενστάλαξης ειδικού κολλυρίου, το οποίο προκαλεί διαστολή της κόρης του ματιού του ασθενή, ώστε ο οφθαλμίατρος να μπορέσει να εξετάσει πιο άνετα τον «βυθό» (δηλαδή, το πίσω εσωτερικό μέρος) αυτού. Η εξέταση αυτή βοηθά τον οφθαλμίατρο να διαμορφώσει μια πολύ καλή εικόνα για την κατάσταση του αμφιβληστροειδή, του οπτικού νεύρου κτλ και να εντοπίσει έγκαιρα κάποιες παθήσεις που εκδηλώνονται στα σημεία αυτά.
 

Διαθλαστικός έλεγχος

Γίνεται από τον οφθαλμίατρο προκειμένου να διαπιστώσει την ποιότητα της όρασης του ασθενούς και να του χορηγήσει κατόπιν τη συνταγή που χρειάζεται για γυαλιά οράσεως. Η εξέταση αυτή γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού οργάνου που ονομάζεται φορόπτερο ή, εναλλακτικά, με τη χρήση δοκιμαστικών γυαλιών.



Αφού ο ασθενής καθίσει στο φορόπτερο ή φορέσει τα δοκιμαστικά γυαλιά, ο οφθαλμίατρος αρχίζει να εναλλάσσει φακούς διαφορετικής ισχύος μπροστά από τα μάτια του, ρωτώντας τον κάθε φορά αν μπορεί να διακρίνει τα σύμβολα, τα γράμματα και τους αριθμούς που αναγράφονται σε έναν πίνακα που βρίσκεται τοποθετημένος μερικά μέτρα μακριά του.
Οι απαντήσεις του ασθενούς είναι αυτές που, τελικά, θα καθορίσουν τη συνταγή που θα του χορηγηθεί.
 

Τομογραφία αμφιβληστροειδούς (OCT)

Με την εξέταση αυτή καταγράφεται ψηφιακά η επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Πραγματοποιείται σχεδόν αποκλειστικά όταν υπάρχει υποψία κάποιου σοβαρού προβλήματος ή πάθησης του αμφιβληστροειδούς, όπως αποκόλληση ή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αλλά και στον έλεγχο του οπτικού νεύρου.


Υπέρηχος

Η εξέταση αυτή δημιουργεί μια λεπτομερή εικόνα του εσωτερικού του ματιού, με τη βοήθεια ηχητικών κυμάτων. Χρησιμοποιείται από τους οφθαλμιάτρους για τη διάγνωση ενδεχόμενων όγκων ή αιμορραγιών εντός του ματιού. Να τονιστεί ακόμη ότι η εξέταση με υπέρηχο λογίζεται ανάμεσα στις απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο πριν από την επέμβαση για καταρράκτη.
 

Εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία

Το συγκεκριμένο όργανο αποτελεί ουσιαστικά ένα μικροσκόπιο που, με τη βοήθεια μιας ειδικά προσαρμοσμένης, λεπτής δεσμίδας φωτός (και η οποία προέρχεται συνήθως από λάμπα αλογόνου), χρησιμοποιείται από τον οφθαλμίατρο για την συλλογή πληροφοριών σχετικά με την υγεία και τη λειτουργία διαφόρων δομών του ματιού.
 



Η εξέταση αυτή βοηθά στη διάγνωση παθήσεων και καταστάσεων όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα κάποιου τραυματισμού του κερατοειδούς κτλ, καθώς επίσης και κατά τη διαδικασία της εφαρμογής φακών επαφής.


Εξέταση Οπτικών Πεδίων

Πραγματοποιείται προκειμένου να ελεγχθεί η περιφερειακή όραση του ατόμου. Κατά την εξέταση αυτή, ο οφθαλμίατρος ζητά από τον ασθενή να κοιτάξει ένα συγκεκριμένο σημείο / στόχο ευθεία μπροστά στο ειδικό μηχάνημα και κατόπιν ο ασθενής πατάει ένα κουμπί που κρατάει στο χέρι του, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι είδε τα φωτεινά σημεία που εμφανίστηκαν στο οπτικό του πεδίο. Στο τέλος της εξέτασης, θα έχουν «χαρτογραφηθεί» ποια σημεία του οπτικού πεδίου δεν γίνονται αντιληπτά και η ύπαρξη παθήσεων και παθολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν το οπτικό πεδίο του ασθενούς όπως το γλαύκωμα ή κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.