ΑρχικήBlogΠοιες τροφές βοηθούν στην καλή υγεία των ματιών;

Ποιες τροφές βοηθούν στην καλή υγεία των ματιών;

Κι όμως, η σωστή και προσεγμένη διατροφή, δεν αποτελεί μόνο ένα αποτελεσματικό «όπλο» κατά των περιττών κιλών αλλά και ένα πρώτης τάξεως «εργαλείο» που βοηθά στην σωστή λειτουργία της όρασης. Αλλιώς, αυτές είναι οι τροφές που αποδεικνύουν στην πράξη ότι δεν είναι μόνο ο έρωτας αλλά και η υγεία των ματιών σας που περνάει από το στομάχι...
 

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, δύο θρεπτικών συστατικών που ανήκουν στην «οικογένεια» των καροτενοειδών, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά θεωρείται ότι προστατεύουν τους οφθαλμικούς ιστούς από τη φθορά που συνεπάγεται η έκθεσή στην ηλιακή ακτινοβολία, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Επιπλέον, προσθέτοντας (εντελώς ενδεικτικά), στην καθημερινή διατροφή σας λαχανικά όπως το σπανάκι, τα γογγύλια, τα σέσκουλα και το μπρόκολο, βοηθάτε τα μάτια σας να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τις βλαπτικές συνέπειες του μπλε φωτός, καθώς επίσης και εκείνες του καπνού των τσιγάρων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από τα παραπάνω λαχανικά, τροφές πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη είναι ακόμη τα σταφύλια, τα ακτινίδια, τα μπιζέλια, το καλαμπόκι, το μάνγκο, τα κολοκυθάκια, τα πορτοκάλια κ.α.
 

Κοτόπουλο, γαλοπούλα και άπαχο βοδινό κρέας

Τα τρόφιμα αυτά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ψευδάργυρο, συστατικό που είναι απαραίτητο για την καλή υγεία και τη σωστή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς αλλά και του χοριοειδή χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ενώ παράλληλα βοηθά σημαντικά στην νυχτερινή όραση. Εκτός από το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα και το βόειο κρέας, καλές πηγές ψευδαργύρου είναι ακόμη το χοιρινό κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα στρείδια, το σπανάκι, τα μανιτάρια, τα κάσιους, τα καβούρια και τα αμύγδαλα.
 

Ψάρια

Μήπως πάσχετε από ξηροφθαλμία; Αν ναι, τότε καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι η πρόσληψη λιπαρών ωμέγα-3, που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, η ρέγγα και οι σαρδέλες, καθώς επίσης και σε τροφές όπως τα καρύδια και ο λιναρόσπορος, βοηθούν στην αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως, ειδικότερα ο σολομός, αποτελεί επιπλέον καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία συνδράμει στην προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. ?λλες πηγές βιταμίνης D είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
 

Καρότα

Περιέχουν β-καροτένιο, μια ουσία που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από το ανθρώπινο σώμα, η οποία με τη σειρά ωφελεί τη νυχτερινή όρασή, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και ξηροφθαλμίας.
Αν πάλι τα καρότα δεν αποτελούν ακριβώς αγαπημένη σας «λιχουδιά», εναλλακτικές πηγές β-καροτένιου είναι τροφές με βαθύ πορτοκαλί χρώμα όπως οι γλυκοπατάτες και οι κολοκύθες και λαχανικά με σκούρο, πράσινο χρώμα, όπως το σπανάκι.



Αντίστοιχα, πλούσια σε βιταμίνη Α είναι τα αυγά, το γάλα και το συκώτι.
 

Πιπεριές

Προσθέτουν χρώμα και γεύση (ως εκ τούτου, επιπλέον «ενδιαφέρον») σε κάθε κυρίως πιάτο αλλά και σαλάτα, ενώ παράλληλα είναι εξαιρετικά πλούσιες στις βιταμίνες A και C.

Λόγω του εν λόγω χαρακτηριστικού τους, η κατανάλωσή τους θεωρείται ότι βοηθά ιδιαίτερα στην καλή υγεία και τη σωστή λειτουργία της κεντρικής όρασης.
 

Προϊόντα ολικής άλεσης

Εκτός από τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, μια σειρά σχετικών μελετών έχει δείξει ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης, εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, μειώνουν επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Σύμφωνα πάντα με τους διατροφολόγους, κορυφαίες πηγές φυτικών ινών θεωρούνται το άγριο ρύζι, το καστανό ρύζι, η βρώμη, το πληγούρι, το κριθάρι, το φαγόπυρο, το κουσκούς κ.α.
 

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C

Φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως οι φράουλες και τα πορτοκάλια, έχει αποδειχτεί ότι επίσης βοηθούν σημαντικά στη σωστή λειτουργία της όρασης και την καλή υγεία των ματιών.
Η βιταμίνη C θεωρείται ένα από τα κορυφαία αντιοξειδωτικά, μια ουσία που προλαμβάνει τις βλάβες που προξενούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες. Ειδικότερα για τα μάτια, η κατανάλωση τροφών πλούσιων στην εν λόγω βιταμίνη είναι γνωστό ότι βοηθά το κολλαγόνο τουκερατοειδούς να παραμείνει υγιές, ενώ παράλληλα περιορίζει το ενδεχόμενο της εμφάνισης καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Εκτός από τις φράουλες και τα πορτοκάλια, η βιταμίνη C βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στα γκρέιπφρουτ, τα ακτινίδιο, τα βατόμουρα, τα μπιζέλια, το μπρόκολο και τις ντομάτες.