ΑρχικήBlog6 σημάδια που φανερώνουν ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μάτια του

6 σημάδια που φανερώνουν ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μάτια του

Η όραση αποτελεί την πιο σημαντική από όλες τις αισθήσεις. Πρόκειται για μια θαυμαστή λειτουργία του οργανισμού, που πλημμυρίζει τον εγκέφαλο με ερεθίσματα και από την οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η ποιότητα ζωής του ατόμου. Πολύ δε περισσότερο εκείνη ενός παιδιού προσχολικής και πρώιμης σχολικής ηλικίας, το οποίο ανακαλύπτει σταδιακά τον κόσμο γύρω του. Εντούτοις, πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η όραση ενός παιδιού είναι η ιδανική; Πολύ απλά, προσέχοντας μήπως αυτό εμφανίζει σταθερά κάποιο από τα ακόλουθα σημάδια:


Όποτε παρακολουθεί τηλεόραση, επιλέγει να κάθεται κοντά σε αυτή ή, αντίστοιχα, κάθε φορά που διαβάζει κάποιο βιβλίο, το κρατά κοντά στα μάτια του

Οι κινήσεις αυτές φανερώνουν ότι το παιδί σας πιθανότατα πάσχει από μυωπία


Κλείνει το ένα από τα δύο μάτια για να μπορέσει να διαβάσει ή να παρακολουθήσει τηλεόραση
Πολλές φορές η ενέργεια αυτή σχετίζεται με την ύπαρξη διπλωπίας ή κάποιας άλλης οφθαλμολογικής δυσλειτουργίας ή πάθησης, (όπως η ανισομετρωπία, η αμβλυωπία και ο στραβισμός) που εμποδίζει τα μάτια να λειτουργήσουν αποτελεσματικά συγχρονισμένα.


Τρίβει συχνά τα μάτια του
Τα παιδιά προσχολικής και πρώιμης σχολικής ηλικίας συνηθίζουν να τρίβουν τα μάτια τους όποτε αισθάνονται κούραση ή εκνευρισμό. Ωστόσο, αν το παιδί σας τρίβει τα μάτια του ενώ προσπαθεί να εστιάσει την προσοχή του σε κάτι ή κατά τη διάρκεια κάποιας δραστηριότητας, τότε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την όρασή του.


Δυσκολεύεται στην ανάγνωση ή χρησιμοποιεί τα δάκτυλά του για να «καθοδηγήσει» το βλέμμα του ενώ διαβάζει
Καθώς μαθαίνουν να διαβάζουν, πολλά παιδιά συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τους δείκτες των χεριών τους ώστε να «παρακολουθούν» τη λέξη στην οποία βρίσκονται, αναγνωρίζοντας έτσι πιο εύκολα γράμματα και φθόγγους.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, πρόκειται για μια πρακτική που εγκαταλείπεται άμεσα, μόλις το παιδί αποκτήσει εξοικείωση με τον γραπτό λόγο και την ανάγνωση. Ωστόσο, αν μετά από την πάροδο μερικών μηνών διαπιστώσετε ότι το παιδί σας εξακολουθεί να έχει την συγκεκριμένη συνήθεια, τότε καλό θα ήταν να του κανονίσετε κάποιο ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας.


Εμφανίζει ιδιαίτερη ευαισθησία στο φως ή / και έντονη δακρύρροια
Μήπως το παιδί σας έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι το ενοχλούν τα έντονα φώτα, το φως του ήλιου ή τα φλας των φωτογραφικών μηχανών, ενώ παράλληλα παραπονιέται για πονοκεφάλους και ναυτίες; Αν ναι, τότε καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι η «φωτοφοβία», όπως ονομάζεται επιστημονικά η εν λόγω κατάσταση, σχετίζεται άμεσα με ένα πλήθος οφθαλμικών διαταραχών.


Δηλώνει ότι η χρήση υπολογιστή ή tablet κάνει τα μάτια του «να πονάνε»
Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας παραπονιέται για πόνους στα μάτια, κούραση, θολή όραση, πονοκέφαλο, πόνους στον αυχένα και την πλάτη με τη χρήση κάποιας ψηφιακής οθόνης (tablet, τηλεόραση ή ηλεκτρονικό υπολογιστή), τότε αυτό μπορεί να οφείλεται στη λεγόμενη ψηφιακή κόπωση των ματιών. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιδεινώνεται με την αλόγιστη έκθεση σε οθόνες νέας τεχνολογίας ή μετά από την κακή χρήση αυτών, σε χώρους με λανθασμένο φωτισμό, με την κακή στάση του σώματος κτλ. Ο οφθαλμίατρός σας είναι αυτός που θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για τον σωστό τρόπο χρήσης των παραπάνω ηλεκτρονικών συσκευών και θα ελέγξει αν και κατά πόσο το παιδί σας, τελικά, χρειάζεται γυαλιά οράσεως.