ΑρχικήBlogΠώς επηρεάζει η ηλικία την όρασή;

Πώς επηρεάζει η ηλικία την όρασή;

Όπως είναι γνωστό, η γήρανση επιφέρει αλλαγές (όχι προς το καλύτερο, δυστυχώς) σε όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Από τον γενικό αυτό κανόνα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να εξαιρείται η όραση, η πιο σημαντική από όλες τις αισθήσεις. Ελάχιστη απόδειξη αυτού, τα οκτώ οφθαλμολογικά προβλήματα που ακολουθούν και τα οποία σχετίζονται άμεσα με την (προχωρημένη) ηλικία.
 

Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία αποτελεί μια φυσιολογική διαθλαστική ανωμαλία που εμφανίζεται σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους άνω των 40 ετών. Αιτία της είναι η απώλεια ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς φακού λόγω ηλικίας, η οποία έχει ως συνέπεια την αδυναμία εστίασης σε κοντινές αποστάσεις.
Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση των κατάλληλων γυαλιών οράσεως ή με διαθλαστική χειρουργική.
Περισσότερα για την πρεσβυωπία μπορείτε να βρείτε εδώ.
 

Ξηροφθαλμία

Αποτελεί πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση. Κατ' εξοχήν συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι το αίσθημα καύσου και ξένου σώματος στα μάτια -συμπτώματα που γίνονται πιο έντονα μετά από πολύωρη χρήση κάποιας οθόνης (ηλεκτρονικού υπολογιστή, tablet ή smartphone) ή το διάβασμα.
Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να περιοριστούν με τη χορήγηση των κατάλληλων οφθαλμικών σταγόνων από τον οφθαλμίατρο ή με άλλες πιο εξειδικευμένες θεραπείες.
 

Μυιοψίες

Εμφανίζονται όταν το υαλώδες σώμα του ματιού, το «τζελ» που βρίσκεται ανάμεσα στον κρυσταλλοειδή φακό και τον αμφιβληστροειδή δηλαδή, ρευστοποιείται σε κάποια σημεία λόγω ηλικίας.
Τα «μυγάκια» αυτά που αντιλαμβάνεται κανείς όταν εστιάζει σε κάποια λευκή επιφάνεια, αποτελούν σκιές από το υαλώδες σώμα που «προβάλλονται» πάνω στον αμφιβληστροειδή.
Σε γενικές γραμμές, τα «μυγάκια» δεν σχετίζονται απαραίτητα με κάποιο άλλο οφθαλμολογικό πρόβλημα. Ωστόσο, αν οι μυιοψίες εμφανιστούν ξαφνικά και σε μεγάλη συχνότητα, ενώ παράλληλα συνοδεύονται από ξαφνικές λάμψεις (που θυμίζουν αστραπές ή σπίθες από αναπτήρα), τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας, μιας και τα συμπτώματα αυτά σχετίζονται με την αποκόλληση του υαλοειδούς ή του αμφιβληστροειδούς.
 

Καταρράκτης

Ο καταρράκτης παρουσιάζεται όταν ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού θολώνει λόγω ηλικίας αλλά και λόγω της μακροχρόνιας έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο κρυσταλλοειδής φακός αντικαθίσταται με τεχνητό φακό.
 

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Όπως φανερώνει το όνομά της, η πάθηση αυτή σχετίζεται με την ηλικία και προκαλεί αλλοιώσεις στην ωχρά κηλίδα, δηλαδή την περιοχή εκείνη του αμφιβληστροειδούς χιτώνα που είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση. Στους πάσχοντες, η κεντρική όρασή είναι θολή και με αρκετές παραμορφώσεις, δημιουργώντας έτσι σοβαρές δυσκολίες στην ανάγνωση, στην οδήγηση ή ακόμη και στην αναγνώριση προσώπων.
 



Υπάρχουν δύο είδη ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς, η ξηρού τύπου (που είναι και η πιο συχνή) και η υγρού τύπου. Στην ξηρού τύπου δεν υπάρχει συνήθως σημαντική μείωση της όρασης, ενώ δεν υφίσταται και θεραπεία. Αντίθετα, στην υγρού τύπου παρουσιάζονται σημαντικές αλλαγές στην όραση, ενώ αντιμετωπίζεται με ενέσεις.
Περισσότερα για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς μπορείτε να βρείτε εδώ.
 

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Αν πάσχετε από διαβήτη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η θολή όραση, δυσκολίες στην όραση κατά τις νυχτερινές ώρες και προβλήματα στην κεντρική όραση.
Η εν λόγω πάθηση εκδηλώνεται όταν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στον αμφιβλιστροειδή παρουσιάζουν κάποια μικρή αιμορραγία, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια, ενδέχεται να δημιουργηθούν παθολογικά νέα αγγεία στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, που μπορούν να οδηγήσουν στην αποκόλληση αυτού και την απώλεια όρασης.
 

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα αποτελεί μια πάθηση κατά την οποία η πίεση στο εσωτερικό του ματιού είναι πολύ υψηλή, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης.
Σε πολλές περιπτώσεις, το γλαύκωμα δεν παρουσιάζει συμπτώματα κατά τα αρχικά του στάδια (γι' αυτό και θεωρείται και ως η πιο «ύπουλη» ασθένεια στην οφθαλμολογία) ενώ μπορεί να διαγνωστεί πολύ εύκολα με μια ειδική εξέταση από τον οφθαλμίατρό σας.
Αναλόγως με την περίπτωση, το γλαύκωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής ή με χειρουργική επέμβαση.
 

Αλλαγές στην περιφερική όραση

Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές «παρενέργειες» του γήρατος, αφού έχει αποδειχθεί ότι μέχρι την ηλικία των ογδόντα ετών, η περιφερική όραση του ατόμου περιορίζεται ακόμη και έως 30 μοίρες.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν καλή περιφερική όραση, όπως για παράδειγμα η οδήγηση, γίνονται αρκετά πιο δύσκολες.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος ιατρικής αντιμετώπισης του εν λόγω προβλήματος.