ΑρχικήΔΙΑΥΓΕΙΑ FAQ Ερωτήσεις / ΑπαντήσειςΌραση και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Όραση και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Τι συμβαίνει στην όρασή μας λόγω της αυξημένης χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών;

Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου έχουν καταστήσει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα tablets και τα smartphones απαραίτητα εργαλεία για κάθε άνθρωπο, ειδικότερα δε για τους νέους. Επιπλέον, τα παιδιά κατά την σχολική ηλικία κάνουν πολύ συχνή χρήση όλων αυτών των συσκευών είτε για να «σερφάρουν» στο διαδίκτυο, είτε για να παίξουν παιχνίδια, είτε για εκπαιδευτικούς λόγους. Απόρροια της υπερβολικής χρήσης είναι διάφορα οφθαλμολογικά προβλήματα με συμπτώματα όπως θολή όραση, κουρασμένα και ερεθισμένα μάτια, πονοκέφαλοι και πόνος στα μάτια, αδυναμία συγκέντρωσης και ξηροφθαλμία.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα μάτια μας βλεφαρίζουν 12 φορές το λεπτό, κάτι που βοηθάει στην επαρκή έκκριση δακρύων -άρα, και στη σωστή εφύγρανση των ματιών. Όμως, όταν παρατηρούμε με προσήλωση την οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι βλεφαρισμοί μειώνονται στο μισό, με αποτέλεσμα να μην υγραίνεται σωστά το μάτι και να προξενείται ξηροφθαλμία -φαινόμενο που είναι πολύ πιο έντονο σε εκείνους που χρησιμοποιούν μαλακούς φακούς επαφής.
Επιπλέον, η συνεχής εστίαση σε κοντινές αποστάσεις καταπονεί το προσαρμοστικό σύστημα του ματιού, προκαλώντας κόπωση και συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, αίσθημα «καψίματος», θολή όραση, ακόμη και διπλωπία.

Τέλος, η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με τη χρήση των κατάλληλων γυαλιών βοηθάει σημαντικά στην ευκρινή και άνετη, χωρίς προβλήματα όραση.
 

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε πιθανά οφθαλμολογικά προβλήματα από τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών;

Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το tablet ή το smartphone όσο το δυνατόν λιγότερο και όποτε υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Ωστόσο, σε περίπτωση που η δουλειά απαιτεί την πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, τότε καλό θα ήταν να κάνουμε συχνά διαλείμματα ώστε να κοιτάζουμε κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται όσο το δυνατό γίνεται πιο μακριά, ώστε να ξεκουράζονται τα μάτια.

Επίσης, η επιλογή γυαλιών με ειδικά φίλτρα για την προστασία από το μπλε φως που εκπέμπουν οι σύγχρονες οθόνες με φωτισμό LED κρίνεται απαραίτητη. Η μακρόχρονη έκθεση στο μπλε φως μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σημαντικές αλλοιώσεις με επακόλουθα προβλήματα στην όραση, όπως πρόωρο καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η σωστή τοποθέτηση του σώματος και κλίση του κεφαλιού, η ορθή θέση της οθόνης, ο σωστός φωτισμός του χώρου (από φώτα οροφής, παράθυρα κλπ) μπορούν να μας προφυλάξουν από τα παραπάνω προβλήματα.